Gratis stockfoto’s

Ben jij een webontwikkelaar, grafisch ontwerper of werk je bijvoorbeeld in de reclame-wereld? Dan kan het zomaar gebeuren dat je afbeeldingen nodig hebt.

Nu is het niet toegestaan om Google Images te openen en iedere afbeelding die je tegenkomt te gebruiken. Waarom niet? Omdat je mag aannemen dat op iedere afbeelding die je tegenkomt (op zijn minst) auteursrecht of portretrecht van toepassing zijn. Gebruik je een afbeelding zonder daar toestemming voor te hebben? Dan bestaat de kans dat je voor die afbeelding betaalt met maximaal vier jaar celstraf, omdat je het auteursrecht geschonden hebt.

Je kunt vaak niet zomaar zien of er auteursrecht op een afbeelding rust – het is namelijk niet verplicht om het auteursrecht expliciet bij de afbeelding te vermelden. Het auteursrecht is automatisch van toepassing, dus alle afbeeldingen zijn automatisch beschermd. De uitzondering hierop is wanneer de maker (en/of geportretteerde – ivm portretrecht) expliciet afstand doet van zijn of haar rechten. Ook vervalt auteursrecht 70 jaar na het overlijden van de maker.

Hoe kom ik dan aan afbeeldingen?

Er zijn verschillende opties om (zonder in de problemen te komen) afbeeldingen te vinden. Zo kun via verschillende stockfoto-aanbieders afbeeldingen kopen, of je kunt Google Images instellen met het filter “gebruiksrechten”. Ga dan wel altijd na of de afbeeldingen die gevonden worden ook daadwerkelijk rechtenvrij zijn!

Enne… gratis?

Er zijn ook opties om gratis aan afbeeldingen te komen. Zo kun je bijvoorbeeld gratisfotodownloaden.be bezoeken, zij verwijzen ook weer door naar andere diensten zoals Flickr.

Hiernaast kunnen de volgende websites gebruikt worden:

Een laatste tip: controleer altijd welke rechten en verplichtingen er aan gebruik van de foto “hangen”. In sommige gevallen zijn de afbeeldingen altijd gratis te gebruiken, in andere gevallen mogen de afbeeldingen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden en soms vraagt de maker om vermelding van zijn naam (en website). Hou dus goed in de gaten welk materiaal je gebruikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.