recepten

  • Groene curry Ingrediënten voor de currypasta: 15-19 groene chilipepers (klein, ongeveer 20-30 gram) 5-9 grotere groene pepers 1 tl grof zeezout 1 tl fijne laos (galanga) 1 el citroengras in ringetjes 0.5 tl kaffir limoenschil (of 1 a 2 kaffir limoenblaadjes) 1 tl fijne koriander 2 a 3 teentjes knoflook 2 a 3 sjalotjes 7 korrels peper 1el korianderzaad (geroosterd) 1 tl komijnzaad (geroosterd) 1 tl garnalenpasta (trassie) beetje kokosmelk Alternatief voor ... lees verder...
  • Rode curry Ingrediënten voor de currypasta: 3 sjalotjes 1 stengel citroengras 1-3 spaanse pepers (naar smaak) 3 tenen knoflook ongeveer 5cm laos 0.5 tl witte peper 1 tl gemalen komijn 2 el gemalen koriander 3 el vissaus 1 kaffir limoenblad 1 tl garnalenpasta (trassie) 1 tl suiker 1,5 el chilipoeder beetje kokosmelk Alternatief voor citroengras: Go-tan sereh lemon grass (klein potje met citroengras-saus). Alternatief voor laos: gemberwortel. Alle bovenstaande ingrediënten in de blender gooien ... lees verder...
  • Gele curry Ingrediënten voor de gele currypasta: 0.5 stengel citroengras 1-2 gele (evt rode) pepers 2 sjalotjes 1 duimgroot stuk laos 3 tenen knoflook 1 tl gemalen koriander 1 tl mosterdzaad (of 1 tl mosterd) 0.25 tl verse nootmuskaat 3 el vissaus 0.5 tl kurkuma 1 el bruine suiker 2 koffir limoenblaadjes het sap van een halve limoen beetje kokosmelk (ik gebruik vaak een blik kokosmelk). Alternatief voor citroengras: Go-tan sereh lemongrass ... lees verder...
  • Stoofpotje met bier Benodigdheden voor 4 personen: – wortels (naar smaak) – 4 runderlapjes – zout en peper naar smaak – 2 theelepels chilipoeder – 50 gr boter – 2 teentjes knoflook – 2 vleesbouillontabletten – 4 stengels bleekselderij – 2 flesjes bier (naar smaak oud bruin of iets anders) – 4 plakken ontbijtkoek (of 2 repen ontbijtkoek) – 4 dl water De lapjes met peper zout en chili bruinbakken. ... lees verder...
  • Pompoensoep Benodigdheden: – 2 tenen knoflook – 2 uien – 2 tl kerrie – pakje bacon – 1,5 l. kipbouillon (fond kan ook gebruikt worden) – 1 pompoen – 1 a 2 aardappels – 1 spaanse peper – bieslook – Crème fraîche – Zout en peper De pompoen wassen en in grote stukken snijden. De schil mag erop blijven, snijd wel lelijke plekken uit de schil. De aardappel ... lees verder...
  • Harira Benodigdheden: – 450g lamsvlees – 100g linzen – 100g kikkererwten – 1 rode ui – 1 citroen – 1 blikje tomatenpuree – stukken tomaat (zelf gesneden of uit blik) – 1 tl kaneel – 1 tl komijn (of meer naar smaak) – 1 tl cayennepeper – 1 tl gemberpoeder – 1 bos peterselie – 1 bos koriander – saffraan – 1 rode peper – 50 g boter – 1 L water – 1 ... lees verder...
  • Foccacia Nodig voor 2 broden: – 500g bloem – 15g zout – 15g honing of suiker – 10g gedroogde gist – 3 dl lauw water – olijfolie – rozemarijn – zeezout – knoflook Doe de bloem, de gist en het zout in een mengkom. Roer de honing of suiker door het lauwe water en laat het oplossen in het water. Giet langzaam het water bij het ... lees verder...
  • Tsjechische gulash Hier horen eigenlijk knodels (of knedliky) bij, maar met aardappels of brood is het ook erg lekker. Trek voor het maken maar een middagje uit, hoe langer het vlees kan garen op het vuur hoe beter! Voor 6 personen: – 2kg uien – 2 kg rundvlees (kunnen magere runderlappen zijn of stoofvlees wat je zelf lekkerder vind) – zonnebloem- ... lees verder...
  • Bietjes Benodigdheden: – 250g gekookte bietjes – balsamicoazijn – (verse) basilicum – 250g huttenkase – paar takjes verse tijm – 1 citroen Snijd de bietjes in onregelmatige stukken. Doe de stukjes in een schaal en doe er 2 scheuten balsamicoazijn, een flinke scheut extra vierge olijfolie en wat zout en peper bij. Pluk wat blaadjes basilicum en strooi een deel over de bietjes. ... lees verder...
  • Aardappelsalade Benodigdheden: – 500g rode aardappelen met schil – 1 citroen – 2 takjes verse tijm – klein bosje verse dille (of dille uit een potje, ook goed te doen) Zet een pan met water en een snufje zout op. Was de aardappelen, snijd ze in kwarten en dan in stukjes van ongeveer 3cm en gooi evt lelijke stukjes weg. Wanneer ... lees verder...