Review Asus ZenWatch

Smartwatches: een van de meest recente ontwikkelingen in gadget-land, waarbij (net als met de eerste tablets) veel mensen nog twijfelen aan het nut.

Een tijdje geleden heb ik van Asus een ZenWatch ontvangen om deze uitvoerig te kunnen testen. Mijn conclusie? Een erg mooi horloge, maar vooral op het gebied van Wear-apps is er nog ruimte voor verbetering.

De eerste indruk

“… Wow!” De ZenWatch ziet er goed uit. Een mooi, strak, zakelijk uiterlijk maar tegelijk elegant genoeg om ook door een vrouw gedragen te worden zonder dat het er raar uitziet. Het doosje waar de ZenWatch in kwam, straalt voor mij al alles uit waarmee ik Asus associeer: kwaliteit, schoonheid en degelijkheid. En dan was ik nog niet voorbij het kartonnen doosje… Ik als gadgeth… freak kon mijn geluk niet op.

Wat heb ik zo allemaal met de ZenWatch gedaan?

 • De tijd bekijken
 • Google Maps (inclusief navigatie)
 • Whatsapp / SMS bekijken en beantwoorden
 • Stappenteller
 • Notificaties (e-mail, agenda-afspraken etc)
 • Maken van foto’s via smartphone
 • Hartslagmeter
 • Spelen met een on-screen katje (Watchface)
 • Telefoon zoeken
 • Zaklamp
 • Kijken hoeveel “Ok, Google” commando’s nog door Wear begrepen kunnen worden
 • Timer voor bakken van cake/brood
 • Mijn todo-lijst doornemen, om deze vervolgens snoeihard te negeren / meer cake te bakken

Het ontwerp

Ik vind de ZenWatch erg mooi. Een lichte kromming in het glas, het leren bandje, blinkend RVS, een rosé-goudkleurig randje wat het ‘af’ maakt. Wanneer je snel kijkt, zie je misschien niet eens dat het een smartwatch is. Gelukkig straalt de ZenWatch op geen enkele manier ‘nerd’ uit – iets wat sommige andere smartwatches in mijn ogen wel doen.

Het ziet er strak uit, daarnaast voelt de ZenWatch degelijk aan. In eerste instantie ergerde ik mij een beetje aan de zwarte rand om het beeldscherm heen, na verloop van tijd viel deze rand mij echter niet meer op.

Ook erg fijn: de ZenWatch is niet ‘bulky’ of dik. Ik denk dat het formaat van de ZenWatch bij mannen prima om de pols past, vrouwen met een smallere pols kunnen hem misschien wat groot vinden. Deze vrouw (met iets grotere polsen) vindt ‘m prima.

De band was in eerste instantie een beetje stug (niet ongebruikelijk voor leer), gelukkig werd deze na verloop van tijd soepeler. De band heeft verder een vouwsluiting, die door een pinnetje in de band op zijn plaats gehouden wordt. De sluiting van het bandje heeft bij mij helaas wel de neiging om te gaan ‘lopen’. Dit betekent het horloge losmaken, het pinnetje terugplaatsen in een ander gaatje en dan kan het horloge weer om. Typen met de ZenWatch om is minder prettig. De sluiting drukt dan op een vervelende manier in mijn pols – daarnaast ben ik bang om de sluiting of het oppervlak waar ik op steun te beschadigen.

De oplaad-cradle vond ik in het begin nog wat eng. Ik had het gevoel dat ik de ZenWatch of de oplader zou slopen door ze iets te hard in elkaar te drukken of door de cradle te verbuigen bij het verwijderen van de ZenWatch. Het blijkt in de praktijk erg mee te vallen, maar ik ben wel benieuwd naar de levensduur van de cradle. Ik had het mooi gevonden wanneer er een standaard usb-kabel in het horloge geplugd kon worden, maar heb wel het idee dat de ‘slankheid’ van het horloge mede aan de cradle te danken is. Ik overweeg om nog een tweede cradle te zoeken, zodat ik er in ieder geval altijd één naast mijn bed heb liggen.

Accuduur

In een aantal andere reviews werd genoemd dat de accuduur tegenviel. Ik ben echter wel gewend aan het dagelijks opladen van mijn smartphone / smart devices, dat vind ik dus geen enkel probleem. De accu gaat bij intensief gebruik iets meer dan een dag mee. Wanneer je de ZenWatch minder intensief gebruikt, is twee dagen op één lading te halen.

De gebruiksvriendelijkheid

Het hele proces rond het ‘eerste gebruik’ wijst zichzelf, eigenlijk kun je zo aan de slag. Handleidingen lees ik toch zelden, meteen spelen is veel leuker!

Omdat ik een aantal services op mijn telefoon uitgeschakeld had i.v.m. batterijduur, lukte het in eerste instantie niet om Wear te installeren. Na het inschakelen van zowel “Google” als “Google Now” kon ik eindelijk verder met de installatie en de ZenWatch koppelen.

Vóór de ontvangen Wear-update vond ik de ZenWatch bij vlagen minder prettig werken en reageren. De update van Wear heeft een aantal van mijn ergernissen verholpen, ik heb het vermoeden dat dit OS voorlopig nog wel even in ontwikkeling blijft. Ik heb geen hoge learning curve ervaren, de bediening van de ZenWatch went vrij snel.

Het scherm is goed te lezen, fijn dat de helderheid nog wat opgeschroefd kan worden wanneer het zonnig is.

Tijdens het autorijden / zitten ben ik geneigd om mijn linkerarm te laten rusten. Vaak interpreteert de ZenWatch de aanraking met bijvoorbeeld mijn been of buik als ‘commando’, waardoor het menu opent of een app start.

Het spontaan aanspringen van het scherm terwijl ik bijvoorbeeld zit te praten of wanneer ik auto rijd, vind ik afleiden van waar ik mee bezig ben. Ook reageert de ZenWatch af en toe niet wanneer ik mijn pols draai om de tijd te bekijken. Een reboot doet in dit soort gevallen wonderen.

Wat mij ook opvalt is dat de bluetoothverbinding met mijn telefoon vaak wegvalt, terwijl mijn telefoon en ik zelden meer dan een meter van elkaar gescheiden zijn. Ook vind ik het jammer dat er geen wifi-verbinding gebruikt kan worden, bluetooth is zo ongeveer kryptoniet voor mijn telefoon. De telefoon is helaas veel sneller leeg wanneer bluetooth aanstaat.

Ik heb begrepen dat het met sommige smartwatches mogelijk moet zijn om te smssen of whatsappen. Helaas, verder dan een aantal standaard-antwoorden of vreemd-in-tekst-vertaalde spraakberichten ben ik nog niet gekomen met de ZenWatch. Ook het aanklikken van de standaard-antwoorden was soms een beetje lastig – wanneer ik mijn telefoon niet kan gebruiken om te antwoorden ben ik meestal iets aan het doen, zoals bijvoorbeeld autorijden. Dan is scrollen door lijstjes en iets aanklikken op een klein scherm op z’n minst een uitdaging te noemen. (Tijdens het autorijden moeten de ogen toch op de weg gericht blijven – en dus liever niet op een telefoonscherm of horloge).

Ik mis soms een beetje de mogelijkheid om geluid af te kunnen spelen via de ZenWatch, al denk ik dat ik een horloge wat continu piept ook snel stil zou willen zetten. Ook zou ik het tof vinden om de ZenWatch in de auto te kunnen gebruiken, als vervanging voor bijvoorbeeld de Parrot carkit. Ik moet nog uitzoeken of ik de ZenWatch zou kunnen koppelen met zowel mijn telefoon als een microfoon en de speakers in mijn auto. Omdat ik momenteel geen fatsoenlijke installatie in de auto heb, staat dit nog op de todo-lijst.

Volgens sommige reviews zouden de hartslagmeter en stappenteller onbetrouwbaar zijn. Ik heb de hartslagmeter (Google Fit en Wellness) gecontroleerd met een losse hartslagmeter, de waardes lagen erg dicht bij elkaar. Wat mij betreft is deze functionaliteit dus prima. Wel druk ik de meet-apps met enige regelmaat weg, omdat ik mijn vingers op de zijkant van de ZenWatch moet houden. Wanneer mijn vinger iets te ver op de rechterkant ligt, sluit de app. Soms helpt het ook om mijn vingers op de boven- en onderkant van de ZenWatch te leggen, in plaats van op de linker- en rechterkant.

De voordelen

De ZenWatch is een combinatie van horloge, stappenteller, hartslagmeter en notificaties. De ZenWatch ziet er erg mooi uit (en zeker een stuk mooier dan veel andere smartwatches die beschikbaar zijn). Ook is de ZenWatch zowel in privé- als in zakelijke situaties te dragen, het is een erg stijlvol horloge wat makkelijk combineert met verschillende outfits. Persoonlijk vind ik de ZenWatch ook een van de weinige smartwatches die als vrouw te dragen zijn.

De nadelen

De band kan in eerste instantie wat stug aanvoelen. Ik mis een knop om het scherm weer te dimmen, al werkt afdekken met de palm van je hand ook wel. (De ZenWatch 2 heeft volgens berichten wél een knop). Het moeten installeren van allemaal extra apps op je telefoon vind ik een beetje jammer – ik heb uiteindelijk o.a. Android Wear, WatchMaster, FaceDesigner en ZenWatch Manager moeten installeren om alles een beetje in te kunnen stellen naar wens. Om nog niet te spreken van de 300 andere apps die je installeert op zowel telefoon als ZenWatch (remote camera, remote link, wear calendar, wellness, fit, …) om er een beetje gebruik van te kunnen maken. Nu geldt dit natuurlijk voor meer smartwatches, ik hoop dat alles uiteindelijk met minder apps (bijvoorbeeld op plugin-basis?) op te lossen is. Ook zou het ergens wel fijn zijn om apps te kunnen installeren zonder hierbij de telefoon nodig te hebben, ik ben er nog niet achter of dit ook daadwerkelijk een optie is / wordt.

Conclusie

De ZenWatch is een erg mooi horloge, hij voelt solide aan. Op dit moment is het app-aanbod wat mij betreft nog niet waar het zou moeten zijn.

Ik ben wel van plan om een poging te doen om zelf iets te ontwikkelen waarbij ik de ZenWatch kan gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan een app om mijn verlichting thuis aan / uit te kunnen zetten en te kunnen dimmen via de ZenWatch, of om mijn auto te kunnen starten of verwarmen voordat ik daadwerkelijk instap.

Ik heb het idee dat de smartwatches momenteel dezelfde ‘status’ hebben als tablets ooit hadden. Na het uitkomen van de eerste tablets hoorde ik vooral “wat heb je daar nou weer aan” en “dat is toch helemaal geen toevoeging, wanneer je al een laptop hebt?”. Uiteindelijk heeft een groot deel van de Nederlandse huishoudens nu gewoon één (of meerdere) tablet(s) in huis, waardoor ze eigenlijk niet meer weg te denken zijn uit het digitale landschap.

Ik heb begrepen dat de ZenWatch 2 binnenkort uitkomt en ben erg benieuwd naar de verbeteringen. Als mijn eerdere ervaringen met Asus geëvenaard worden, zal dit zeker een interessante smartwatch zijn.

2 gedachten over “Review Asus ZenWatch

 • 9 januari 2016 om 12:23
  Permalink

  Beste , om je lichten te bedienen kan je Philips hue aanschaffen , deze app. op je zenwatch zetten en voila

  Beantwoorden
  • 5 februari 2016 om 10:06
   Permalink

   Ik heb inderdaad die optie bekeken, overweeg nog om meerdere systemen te bekijken of om zelf misschien iets te bouwen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.